December 5, 2023

Norsk Rally for Alle

Norske rallyførere

Selv om rally ikke er en sport som  får så mye mediaomtale i Norge, er det en rekke gode norske rallyførere som kjører for både nasjonale og internasjonale lag. Ser man på antall førere og involverte i sporten internasjonalt kan man med rette si at Norge er sterkt involvert.

Kjente norske rallyførere

Selv de som ikke følger med på rally, kjenner til brødrene Solberg. Yngste bror, Petter Solberg, har ofte slitt med å gjøre seg forstått på engelsk, noe som media gjerne har tatt opp. Artige kommentarer som klassikeren: ”It’s not the fart that kills you, it’s the smell” har gjort denne rallyførern til en kjendis. Og nettopp hvorfor dette utsagnet er så morsomt skjønner man når man leser den norske oversettelsen: ”Det er ikke fisen som dreper deg, det er lukten”.   Heldigvis tar Petter Solberg dette med knusende ro og er blitt mer kjent for sine mange seiere.

Hans eldre bror, Henning Solberg, har og kommet seg inn i rally sirkuset og gjør det bra i fartsfylte løyper både nasjonalt og internasjonalt.

Andreas Mikkelsen har også gjort det svært godt de siste årene og er inne i sin tredje sesong for Volkswagens VM-team.  Fjoråret endte med en 2.plass i Rally Sweden. Så Andreas Mikkelsen og hans kartleser Ola Fløene er sulten på å vinne denne konkurransen i år.

Mats Østberg kjører for Citroëns fabrikks team for andre år på rad. Han har slått seg sammen med en svensk kartleser, Jonas Andersson, og endte rett bak Andreas Mikkelsen i fjor i Rally Sweden.

WRC2 førerne Eyvind Brynildsen, Frank Tore Larsen og Anders Grøndal er og verdt å holde øye med. Disse leverer jevnt over gode resultater i løp etter løp.

Fremadstormende norske rallyførere

Bak de kjente førerne, venter mange nye og lovende talenter. Flere har skaffet seg gode avtaler og gjør gode fremskritt på i løypene. Kanskje spesielt viktig å fremheve er Ole Chr. Veiby fra Kongsvinger. Han konkurrer i junior-VM og kan så langt skryte av en 3.plass i Rally Monte Carlo. Unggutten kommer fra Kongsvinger områder og klarer derfor ikke å motstå fristelensen til å delta i Rally Sweden og kjøre i Norge – i Kongsvinger området. Forhåpentligvis vil han få fordeler av å kjøre på hjemmebane. Denne talentfulle rallyføreren er verdt å holde øye med fremover. Hvem vet hva han kan oppnå når han går over til vanlig VM.

Gode norske rallyførere trenger opplæring

Opplæring og talentutvikling er helt essensielt for å sikre at man har en jevn tilstrømning av gode talenter som kan delta på toppnivå.

Norges Bilsport Forbund har derfor opprettet to konsepter for å hjelpe utviklingen av nye talenter.

Det første er en talentkonkurranse. Denne er en videreføring og utvikling av den svært populære ”Castrol Junior Talent”. ”Bilsporttalent”, som den nye talentkonkurransen heter, tar for seg fem førere i alderen 15 – 21 år. Førerne nomineres av styringsgruppen og inviteres til en superfinale september/oktober. Løypen består av en rekke kjøreøvelser i tillegg til en mental/fysisk test.

Eget talentutviklingsprogram

Norges Bilsports forbund har også flere forskjellige talentutviklings programmer; elite satsning, Junior team Norway og andre land.