October 1, 2023

Norsk Rally for Alle

Rally konkurranser i Norge

Norge har et aktivt rally miljø og det kjøres mange store og små rally konkurranser over hele Norge. De fleste er arrangert gjennom Norges Bilsport Forbund, avdeling rally. De har lokal avdelinger over hele Norge, mye fordi de kan kjøre på vanlige veier. Man trenger ikke spesialbaner for å kunne trene. Løpene kjøres på en lukket bane, men banen er gjerne lagt opp slik at førerne følger vanlig kommunale, riks eller grusveier.

Vinterrally

Rally konkurranser i Norge lar seg ikke stoppe av litt snø, man har egne vinterrally. Dette er noe som er spesielt populært i de nordiske landene, men som tiltrekker seg førere fra hele verden som gjerne vil prøve seg på et spennende vinterføre. Et av de mest populære er Numedalsrally.  Dette arrangeres av NMK Nore & Uvdal og i 2015 feiret de sitt 25. Jubileum.

Norske forhold attraktiv for Rally-VM

I tillegg til lokale konkurranser, kan det norske rally miljøet skryte av å ha fått et solid fotfeste innen Rally-VM løypene. Gjennom et samarbeid med svenskene, kan norske rally entusiaster glede seg over at man har i 4 år på rad hatt en eller flere løpsdager lagt til Norge. Dermed kan det norske publikummet heie på de norske VM-førerne på hjemmebane.

Sponsormarkedet i Norge

Norge kan skilte med mange gode førere, men det kan være vanskelig å finne sponsorer. For de som har dette som en hobby, dog en dyr hobby, trenger man bare litt ekstra sponsorinntekter for å holde det gående. Dette fordi det er små utgifter tilknyttet reparasjon og innkjøp av bil til dette formålet. Ulempen er selvsagt at det er vanskelig å skille seg ut som en god fører når man har en dårlig bil. Heldigvis er det såpass mye interesse for rally at de gode sjåførene gjerne kan tiltrekke seg flere småsponsorer. Til sammen kan man da få nok penger til å kunne investere i en bedre bil. Likefult, skal man nå toppnivået i denne sporten, må man ha flere store og solide sponsoravtaler i ryggen. Heldigvis er det mange talentspeidere som også ser etter talenter i Norge og kan hjelpe dem å finne mer lukrative kontrakter i utlandet.  For det er i utlandet og i internasjonale rally lag at man kan tjene nok til å leve av det.

Rally konkurranser i Norge blir mer populært

Selv om det er fotball og håndball som får mest oppmerksomhet i de store riksdekkende avisene og ikke minst på TV, er det økende interesse for rallykjøring i Norge.  Det er ikke lenger slik at det bare er noen få gutter og mannfolk som kjører vilt i skog og mark. Nå blir dette organisert så man virkelig får noe å bryne seg på. Mye av grunnen til den økende populariteten skyldes at rally miljøet i Norge og Sverige har samarbeidet om å få  VM-løp til grenseområdene. Dette fikk oppmerksomhet i media, noe som igjen førte til at mange ble nysgjerrige på denne sporten.

Med flere fører og kartlesere på toppnivå, er det definitivt spennende tider i vente for rally miljøet i Norge.